Valbeveiliging, wat heb ik precies nodig?

Lees hieronder meer over het gebruiken van valbeveiliging.

Om veilig en op de juiste manier valbeveiliging te gebruiken is het eenvoudig om het op te splitsen in 3 onderdelen:

1. Harnas
2. Valbeveiliging
3. Ankerpunt

1. Harnas

Het harnas dient voorzien te zijn van minimaal 1 connectiepunt op de rug tussen de schouderbladen en eventueel een connectiepunt op de borst waar de valbeveiliging aan kan worden vast gemaakt. Afhankelijk van de werkzaamheden kan gekozen worden voor bevestiging op de rug of de borst.

2. Valbeveiliging

Valbeveiliging is onder te verdelen in 3 systemen:

2.1 Schokabsorbers

Dit is een band met een lengte van maximaal 2 meter, waarin of waaraan een aparte val-absorber is bevestigd. Op het moment dat de gebruiker valt wordt de kracht van de val voor een groot deel geabsorbeerd door de schokabsorber.


2.2 Valblokken

Dit betreft een opgerolde band in een cassette die, wanneer er met beleid aan wordt getrokken, uitrolt. Denk bijvoorbeeld aan een autogordel. Wordt er echter harder aan getrokken (valt men) dan blokkeert de band automatisch.


2.3 Lijnklem

De lijnklem is een geleider die over een touw ‘loopt’ en bevestigd is aan het harnas. Op het moment dat de gebruiker zou vallen, klemt deze zich vrijwel direct vast op het touw. Wanneer het systeem gebruikt wordt op platte daken of schuine daken, wordt de geleider vast gemaakt aan het connectiepunt op de rug van het harnas.

3. Ankerpunt

Dit betreft het punt waar je de valbeveiliging aan bevestigt. Dit kan een oog zijn in of op een muur of een band welke om een profiel wordt vast gemaakt of een klem op een betonplaat.

bron: Deltaplus 

 

Bekijk ons assortiment

Afbeelding voor Valbeveiliging, wat heb ik precies nodig?